Erik wandelt
Search for:
Balans vinden

De beste wensen klinkt het overal, het nieuwe jaar is begonnen. Tijd voor de goede voornemens nu. Aan het einde van het jaar zien we wel wat ervan over is gebleven. Dat is hoe het werkt in mijn ogen. Maar ik kijk er positief tegenaan. Ik zit goed in mijn vel, dat stukje tussen de oren dan in ieder geval. Bij mijn recent personeelsgesprek een ++ beoordeling gekregen. Ook thuis en met de kids gaat het goed. Ik kan oprecht zeggen dat ik daar positief in sta en nu verder met een complete balans in mijn leven vinden.

Mezelf vanmorgen gewogen en de teller staat nu op 117,6. Eerlijk gezegd positiever dan ik verwacht had. Als het over de 120 was geweest, dan geloofde ik het ook. Maar gelukkig viel de naald aan de goede kant. Uiteraard voor mijn ideale gewicht is het te veel.

Sinds gisteren ben ik dan ook weer gestart met beter letten op mijn eten. Ik tel de komende tijd weer eens even de calorieรซn om weer een goede regelmaat te vinden. Bewust nadenken over mijn keuzes en de suikers zoveel mogelijk minderen. Gisteren heb ik 1129 kcal gehad en zeker halverwege de dag voelde ik een ‘leeg’ gevoel. Maar daar moet ik even doorheen, dat heb ik de vorige keer ook ervaren. Is even een paar dagen niet fijn, maar uiteindelijk gaan de kilo’s omlaag en neemt de motivatie het over. Maar de eerste paar dagen is het even door ‘bijten’ zonder echt veel te happen. En je weet dat er een lade is met snoep en koekjes thuis. Ook op het werk komt geregeld wat lekkers voorbij of wordt het voorstel gedaan om broodjes of een vette hap te bestellen.

Het is zo verleidelijk, maar ik moet even stand houden. Nieuw jaar, nieuwe kansen. Ik ga de komende tijd geregeld mijn voortgang en gedachten weer plaatsen en hopelijk kan ik een ander ook motiveren om een balans te vinden.

Outdoor in de winter

Het vriest, de bladeren vallen overal rondom ons als ik start aan mijn 1e hangmat avontuur samen met mijn collega Jurjen. Heerlijk, de rust om ons heen. We zijn op natuurkampeerterrein De Vlagberg in St. Anthonis. Jurjen is hier bekend en ervaren met kamperen in een hangmat.

Het is een beetje back2basic: zelf ons brandhout zagen en kloven, vuur maken en als zich genoeg houtskool gevormd heeft, dan kan er gekookt worden. Ik krijg diverse technieken geleerd om vuur te maken. Geeft een goed gevoel als je het voor elkaar krijgt en je kunt gaan opwarmen aan het vuur. Zeker omdat het vanavond/vannacht -5 is en qua gevoelstemperatuur nog wat verder afzakt.

Mijn bedje voor deze koude nacht hangt een kleine meter van de grond en is voorzien van alle comfort, een donzen onderquilt en een dubbele slaapzak. De eerste keer erin komen en goed gaan liggen is even een uitdaging, maar al snel ervaar ik het comfort van een hangmat.

Het is fijn om buiten te zijn, zelfs met deze temperatuur. Als eind van de middag alles om ons heen donker wordt, dan krimpt onze wereld van een fraai bos naar een basiskamp rondom onze vuurschaal. Na enkele meters voorbij onze hangmatten verdwijnt het zicht en staren we in het donker. Stil is het met af en toe het gekraak van een tak vanuit het duister. Hier kom je echt tot rust.

Langzaam aan slinkt onze hout voorraad en genieten we van de warmte die ons vuur ons biedt. We poffen zoete aardappel op de houtskool die is ontstaan en bakken een lekker stukje vlees. Fantastisch gewoon. En onder het genot van een drankje praten we gezellig de avond vol.

Ik heb ervan genoten en dit is zeker voor herhaling vatbaar. Dankjewel Jurjen, ik ben een mooie ervaring rijker en ik kan het ook iedereen aanraden. Ben je geรฏnteresseerd geraakt ? Kijk dan ook eens op de website van Jurjen: Hennessy Hammock Expert | Dutchbushcraftdad.com | Stevensweert en wie weet hangen we ooit ergens naast elkaar.

Gewicht weer omlaag

Sinds een paar weken het wandelen weer opgepakt (zie filmpje, lekker 10km gewandeld) en sinds enkele dagen ook weer eens even op het eten letten. En met resultaat: -1,4 kg. Het begin is er weer ๐Ÿ‘๐Ÿป en dat geeft moed om de strijd tegen de kg’s te voeren.

Geen extreme maatregelen, geen dieet waar je niks meer mag. Ik let gewoon op de porties. Wel laat ik frisdrank en snoep weer eens even achterwege. Wel lastig de eerste dagen. Helaas waren die ‘slechte’ gewoontes er weer in geslopen. Van een glaasje fris, naar 2, naar de fles naast de salontafel. En hetzelfde geldt voor snoep, van eentje naar een paar, naar de zak op tafel. Maar dat is weer eens even voorbij ๐Ÿ˜‰.

Als het resultaat blijft komen, dan heb ik de stimulans om door te gaan. En gelukkig steunen mensen in mijn omgeving en collega’s mij. Dankjewel daarvoor ๐Ÿ‘๐Ÿป

Binnenkort .gpx routes

Binnenkort deel ik via erikwandelt.nl mijn mooiste routes rondom mijn woonplaats (Beek, Limburg) aan de rand van het heuvelland.

Het is prachtig wandelen rondom Beek, zowel voor de beginnende als de gevorderde wandelaar. Of het nu een ommetje is van een paar km of een wat uitgebreider stuk (voor mij dan) van 15-20 km. Berg op, berg af, tussen de velden door, langs beekjes, door bossen en kleine dorpjes.

De wandelingen die ik graag loop en mooi vind zal ik binnenkort hier delen als te downloaden .gpx bestanden die je gemakkelijk kunt importeren naar je wandel app. Hopelijk beleef je hier net zoveel plezier aan als ik.

Even rust

Even rust, even niks. Lekker een weekje mei vakantie, het lijkt heel ergens anders en toch maar 20 minuten van huis (of pakweg 3 uurtjes wandelen).

De eerste keer een weekje vakantie sinds ik gestart ben met mijn nieuwe baan. Na 7,5 mnd mocht het wel even een weekje. En alsof het zo moest zijn: stralend weer, kids zelf naar de speeltuin en rust.

In deze prachtige omgeving kom je tot rust en hier boven op de berg (Ubachsberg/Colmont) heb je een schitterend uitzicht. Ook de karakteristieke boerderijen en woningen die opgetrokken zijn uit ‘Kunrader’ kalksteen geven deze omgeving net dat beetje extra.

Graag bouw ik dit seizoen het wandelen weer op, zodat ik hopelijk binnenkort een keertje van hier naar huis (Beek) kan lopen of vanaf daar naar de camping kom. 16 km tussen de mooie heuvels door en via diverse kleine dorpjes. Dat is een mooi vooruitzicht.

2022..

Het is 2022.. en er is sinds mijn vorige blog, waar ik zo trots op was, veel gebeurd. Na mijn herstel van afgelopen jaar heb ik op diverse vlakken aan mezelf gewerkt. Ook qua werk was het tijd voor verandering.

Sinds 1 september 2021 ben ik chauffeur af en werk ik met veel plezier als nautisch operator scheepvaart verkeer bij Rijkswaterstaat. Een hele verandering qua uren, soort werk, collega’s, beweging, eten en nog veel meer. Voor 95% kan ik stellen dat dit nieuwe werk de betere keuze is voor de toekomst. Die andere 5% zitten erin dat ik, na een half jaar met me nieuwe werk, tegen enkele zaken aanloop.

Als 1e: voor mijn nieuwe baan heb ik veel moeten leren en door de corona was dit voornamelijk online. Dag na dag via zoom cursussen volgen en het inwerken op mijn nieuwe werkplek is ook vooral zitten. O.a. hierdoor is het wandelen naar de achtergrond gegaan en met en met verdwenen uit mijn dagelijkse leven waar ik afgelopen jaar zo goed naartoe had gewerkt.

Ten 2e: na het wandelen is ook mijn eetgewoonte langzaamaan verandert. De slechte gewoontes zijn er helaas, en dat betreur ik echt, weer ingeslopen. Afgelopen week ben ik weer eens op de weegschaal gaan staan, daar werd ik niet echt vrolijk van. Het veranderen van mijn eetgewoontes in de winter periode hebben me geen goed gedaan qua gezondheid en vitaliteit. Van afgelopen zomer 112,2 naar 120,2.. halverwege terug naar af..

Ten 3e: ik merk ook dat mijn omgeving is veranderd op het werk. Van hele dagdelen alleen in de vrachtwagen zitten, met veel rust en tijd om na te denken, naar ‘kantoor dagen’ met continu collega’s om je heen. Opzich is het wel een rustige omgeving, maar ik mis de absolute stilte. En dat begin ik na een half jaar wel te merken. Ik ben sneller geneigd om te ‘happen’ op wat er om me heen gebeurt, terwijl ik dit voorheen vrijwel niet had. Die innerlijke rust is een stuk minder geworden.

Gevoelsmatig kon ik 2 dingen doen: er bij de pakken bij gaan neerzitten of er weer wat aan gaan doen en zorgen dat ik die omslag weer maak. De knop moet weer om en dat is wat ik ga doen !! Afgelopen week weer de eerste keer gaan wandelen en met het bestellen vd boodschappen weer gezondere keuzes gemaakt. Ik hoop met weer geregeld wandelen om alle zaken aan te pakken.

Vanaf nu ga ik deze blog ook weer oppakken. Wandelen, eten en een positieve instelling. Dat is wat nodig is en dat is wat ik ga doen. Ik wil weer dat trotse gevoel krijgen wat ik bij mijn vorige blog had !! En ik neem jullie allemaal dan ook weer graag mee in dit avontuur, zodat hopelijk iemand anders hier ook steun aan heeft of lering uit trekt om zijn of haar leven ook positief te verbeteren.

Tussentijdse voortgang

Het begin hebben we gehad onderhand. Ik ben al aardig vertrouwd met mijn nieuwe levensstijl en opzich gaat het me goed af. Visueel begint het ook langzaamaan duidelijk te worden, kijk maar naar de foto’s hierboven. Vooral mijn gezicht oogt slanker. Slanker ๐Ÿ˜…, dat is hier (of waar dan ook) waarschijnlijk de 1e keer dat ik naar mezelf refereer met ‘slanker’.

Uiteraard heb ik nog een flinke weg te gaan, maar ik sta gelukkig niet meer aan de start. In het begin had ik er wel zin in, maar het leek zo ver weg. Maar toch door het gewoon te doen, ben ik vooruit gekomen. Vandaag heb ik 34,5 % van mijn doel bereikt. Sinds begin maart gewoon al even 1/3 van mijn strijd gehaald ๐Ÿ˜€. Van 127 kg naar 113,5 kg. Mijn suiker waardes van 12,1 nuchter, naar 6,0 nuchter ๐Ÿ˜€.

Wandelen, sporten, gevarieerd en gezond eten. Allemaal draagt het bij om mijn doel te bereiken, om versie 2.0 van mijzelf mogelijk te maken. Maar ook positief zijn en in jezelf geloven is een belangrijk punt. Zonder alle positieve reacties van mensen om me heen of online, zou ik het wellicht nog niet zo ver gered hebben. Dankjewel ๐Ÿ‘๐Ÿป daarvoor allemaal. En geloof aub ook in jezelf, als ik het kan, dan kan iedereen het ๐Ÿ˜€.

Back 2 work

Deze week weer gestart met werken (op therapeutische basis) ๐Ÿ˜€๐Ÿ‘๐Ÿป, nadat ik 3 december thuis kwam te zitten met een longembolie en een trombose been. Bijna een half jaar geleden nu. Er is van alles gebeurt die tijd.

3 december 2020, begon als een dag, net als alle andere: bedden/matrassen lossen bij een klant. Maar het veranderende al snel in een dag die me nog wel een tijdje zal bijblijven. Duizelig, kort ademig, knock out, ambulance, ziekenhuis opname. Dat was behoorlijk schrikken, geen fijne ervaring. Maar.. dat was wel het wakker schudden dat ik wellicht nodig had.

Daarna begon, op aanraden van de huisarts en de specialisten, een periode van rust zodat de bloedverdunners hun werk konden gaan doen om erger te voorkomen. Qua lichamelijke conditie had ik een flinke terugval gehad. De trap oplopen ging heel moeizaam en mijn kinderen optillen ging al helemaal niet in het begin. In eerste instantie dacht ik, zeker omdat het ook zo plotseling was gekomen, dat het snel beter zou gaan. Maar helaas, tijd had het nodig. Op het psychische vlak heeft het ook allemaal impact gehad. Ik was minder positief, niet alleen door wat gebeurt was of door het corona gedoe, maar ook het dag in dag uit thuis zitten en me ‘verplicht’ rustig houden is niet mijn ding. We zaten sowieso al in de donkere periode van het jaar en ik was snel geรฏrriteerd en zelf begon ik ook op te merken dat dit niet de bedoeling kon zijn.

Begin maart 2021 kreeg ik gelukkig groen licht om weer aan mijn conditie te gaan werken. Ik begon met wandelen, eerst korte stukken om de blok en daarna steeds wat verder. In april liep ik al ruim 10 km voor het ontbijt, door de bossen, door de velden, overal rondom mijn woonplaats. En eind april/begin mei ben ik diverse keren bij de fysiotherapeut geweest voor de fittest. Sinds afgelopen week (20 mei) ben ik ook gestart met 2x per week trainen bij de sportschool. En door dit allemaal ben ik behalve lichamelijke ook geestelijk een stuk beter geworden ๐Ÿ˜€. Op weg naar betere tijden weer ๐Ÿ‘๐Ÿป.

En deze week ben ik de 1e dag weer gaan werken, wel nog aangepast, maar het begin is er weer. En ik voel me een nieuw mens, onderhand 15kg afgevallen, ik rook niet meer, drink geen koffie meer, suiker waardes zijn normaal geworden en hopelijk kan ik spoedig ook beginnen met de medicatie afbouwen. Ik kan oprecht zeggen dat ik positief naar de toekomst kijk en het vertrouwen heb dat ik de komende tijd werkelijkheid ga maken van versie 2.0 van mijzelf. Gezonder, beter, sneller, sterker ๐Ÿ‘๐Ÿป

Meer bewegen

Om aan een betere conditie te werken en nog meer te bewegen ga ik behalve wandelen, vanaf deze week ook sporten. De laatste keer dat ik in een sportschool was, is al ruim 10 jaar geleden onderhand. Waarom bij Anytime ? Het woord zegt het al, je kunt er 24/7 terecht, dus ook dit inpassen qua werk en privรฉleven is een stuk makkelijker. Eveneens ligt de sportschool aan het einde van de straat waar ik woon.

Samen met de fysiotherapeut en de sportinstructeur bij Anytime fitness is een programma voor mij samengesteld. Ik ga vanaf nu 2x per week sporten. Na een 3 delige fittest bij de fysiotherapeut is ook een in body meting gedaan bij de sportschool. Gebaseerd op deze gegevens en op mijn doelen is het programma samen gesteld en dat is als volgt:

Als opwarming 10min op de fiets, dan diverse oefeningen waar ik 3 sets van 10 herhalingen moet doen met een minuut tussentijd. Hieronder staat het hele schema. Per keer sporten ben ik hier in totaal 75min mee bezig.

Dit programma is om voornamelijk mijn benen en rug weer te versterken en geleidelijk aan eveneens mijn spierkracht in de armen te verhogen. Elke 8 weken wordt een nieuwe meting gedaan en waar nodig het schema aangepast. Ik zal ook hiervan geregeld een update gaan plaatsen ๐Ÿ˜€๐Ÿ‘๐Ÿป

Wij gebruiken uw cookies uitsluitend voor www.erikwandelt.nl en downloadbare content die via deze website wordt aangeboden. Uw privacy zal niet geschonden worden ๐Ÿ‘๐Ÿป View more
Cookies settings
Accept
Decline
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

www.erikwandelt.nl is mijn persoonlijke blog/website over gezondheid, eten en wandelen in het heuvelland.

Reacties

Als bezoekers reacties achterlaten of gegevens invullen op de website, dan verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Deze informatie wordt niet met 3e partijen gedeeld.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien. Upload je een afbeelding naar www.erikwandelt.nl dan behouden we ons het recht om deze te gebruiken binnen de website of in downloadbare content zoals o.a. wandelroutes e.d.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een half jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met jouw login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je \\\\\\\"Herinner mij\\\\\\\" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van jouw account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten (embedded) inhoud bevatten (bijvoorbeeld video\\\\\\\'s, afbeeldingen, berichten, etc.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we jouw gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail. Deze gegevens gebruiken wij uitsluitend voor www.erikwandelt.nl en worden niet met 3e partijen gedeeld.

Hoe lang we jouw gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.
Save settings
Cookies settings