Erik wandelt
Search for:
Back 2 work

Deze week weer gestart met werken (op therapeutische basis) πŸ˜€πŸ‘πŸ», nadat ik 3 december thuis kwam te zitten met een longembolie en een trombose been. Bijna een half jaar geleden nu. Er is van alles gebeurt die tijd.

3 december 2020, begon als een dag, net als alle andere: bedden/matrassen lossen bij een klant. Maar het veranderende al snel in een dag die me nog wel een tijdje zal bijblijven. Duizelig, kort ademig, knock out, ambulance, ziekenhuis opname. Dat was behoorlijk schrikken, geen fijne ervaring. Maar.. dat was wel het wakker schudden dat ik wellicht nodig had.

Daarna begon, op aanraden van de huisarts en de specialisten, een periode van rust zodat de bloedverdunners hun werk konden gaan doen om erger te voorkomen. Qua lichamelijke conditie had ik een flinke terugval gehad. De trap oplopen ging heel moeizaam en mijn kinderen optillen ging al helemaal niet in het begin. In eerste instantie dacht ik, zeker omdat het ook zo plotseling was gekomen, dat het snel beter zou gaan. Maar helaas, tijd had het nodig. Op het psychische vlak heeft het ook allemaal impact gehad. Ik was minder positief, niet alleen door wat gebeurt was of door het corona gedoe, maar ook het dag in dag uit thuis zitten en me ‘verplicht’ rustig houden is niet mijn ding. We zaten sowieso al in de donkere periode van het jaar en ik was snel geΓ―rriteerd en zelf begon ik ook op te merken dat dit niet de bedoeling kon zijn.

Begin maart 2021 kreeg ik gelukkig groen licht om weer aan mijn conditie te gaan werken. Ik begon met wandelen, eerst korte stukken om de blok en daarna steeds wat verder. In april liep ik al ruim 10 km voor het ontbijt, door de bossen, door de velden, overal rondom mijn woonplaats. En eind april/begin mei ben ik diverse keren bij de fysiotherapeut geweest voor de fittest. Sinds afgelopen week (20 mei) ben ik ook gestart met 2x per week trainen bij de sportschool. En door dit allemaal ben ik behalve lichamelijke ook geestelijk een stuk beter geworden πŸ˜€. Op weg naar betere tijden weer πŸ‘πŸ».

En deze week ben ik de 1e dag weer gaan werken, wel nog aangepast, maar het begin is er weer. En ik voel me een nieuw mens, onderhand 15kg afgevallen, ik rook niet meer, drink geen koffie meer, suiker waardes zijn normaal geworden en hopelijk kan ik spoedig ook beginnen met de medicatie afbouwen. Ik kan oprecht zeggen dat ik positief naar de toekomst kijk en het vertrouwen heb dat ik de komende tijd werkelijkheid ga maken van versie 2.0 van mijzelf. Gezonder, beter, sneller, sterker πŸ‘πŸ»

Meer bewegen

Om aan een betere conditie te werken en nog meer te bewegen ga ik behalve wandelen, vanaf deze week ook sporten. De laatste keer dat ik in een sportschool was, is al ruim 10 jaar geleden onderhand. Waarom bij Anytime ? Het woord zegt het al, je kunt er 24/7 terecht, dus ook dit inpassen qua werk en privΓ©leven is een stuk makkelijker. Eveneens ligt de sportschool aan het einde van de straat waar ik woon.

Samen met de fysiotherapeut en de sportinstructeur bij Anytime fitness is een programma voor mij samengesteld. Ik ga vanaf nu 2x per week sporten. Na een 3 delige fittest bij de fysiotherapeut is ook een in body meting gedaan bij de sportschool. Gebaseerd op deze gegevens en op mijn doelen is het programma samen gesteld en dat is als volgt:

Als opwarming 10min op de fiets, dan diverse oefeningen waar ik 3 sets van 10 herhalingen moet doen met een minuut tussentijd. Hieronder staat het hele schema. Per keer sporten ben ik hier in totaal 75min mee bezig.

Dit programma is om voornamelijk mijn benen en rug weer te versterken en geleidelijk aan eveneens mijn spierkracht in de armen te verhogen. Elke 8 weken wordt een nieuwe meting gedaan en waar nodig het schema aangepast. Ik zal ook hiervan geregeld een update gaan plaatsen πŸ˜€πŸ‘πŸ»

Ergernis met afvallen

De afgelopen week heb ik qua gewicht stil gestaan. Het hing steeds rond de 115 – 115,5 ergens. De ene dag wat minder en de dag erna weer wat meer. Qua eten heb ik hetzelfde gedaan als de weken ervoor, en ik heb ook beweging gehad.

Het is niet fijn als je op de weegschaal gaat staan en denkt/hoopt dat je weer de volgende goede ‘score’ in je app kunt noteren om dan teleurgesteld te worden. Zo ging het echter wel de laatste week zoiets. Mijn humeur zakt dan ook, zonder het in eerste instantie te merken, langzaam omlaag. Ondanks alle positieve reacties krijg je toch even een dipje in die stroom van positiviteit. Je gaat twijfelen en vraagt je af waarom het niet omlaag wil qua gewicht en je gaat je de gekste dingen in je hoofd halen. Maar dit zijn dingen die er nu eenmaal bij horen.

Ik weeg me vaker per week om het goed in de gaten te houden, het is een soort van standaard iets geworden als ik toch op de badkamer ben. Dit doe ik dan meestal als ik ben opgestaan en alleen een boxershort draag om een reΓ«el gewicht te krijgen, zonder zoveel kg voor kleren er denkbeeldig af te rekenen.

Gelukkig kwam vanmorgen weer een betere ‘score’ op de weegschaal te staan. Nu was het 114,1 πŸ˜€. We zijn weer op weg en ik merk dat ik me direct weer beter ga voelen. Dus nu weer positief, vooruit kijken en we gaan we voor ! En dat wil ik je ook meegeven: hou vol, ga gewoon door, ook met een dipje af en toe ben je toch op de goede weg πŸ‘πŸ». Heb jij dat ook wel eens of hoe vaak weeg jij je ? Reageren mag πŸ‘‡πŸ»

Onder constructie

Binnenkort neem ik, Erik, je mee op een digitale reis door de gemeente waar ik woon. Ontdek alle mooie plekjes in en om gemeente Beek. Wandelroutes die ik graag loop komen erin, met downloadbare gpx bestanden zodat je deze zelf ook makkelijk kunt lopen. Met mooie, interessante en historische bezienswaardigheden en culinaire hoogstandjes die je zeker niet mag missen. Ik vertel het allemaal binnenkort.

Hou erikwandelt.nl in de gaten of volg me op de sociale media om op de hoogte te blijven πŸ‘πŸ». De verwachting is dat dit digitale magazine in de loop vd zomer gepresenteerd wordt.

Positief zijn en blijven

“moeizame wegen leiden vaak naar mooie bestemmingen”

Ik denk dat de quote hierboven absoluut waar is. Als ik mijn persoonlijke situatie bekijk dan is de weg naar versie 2.0 van mijzelf niet bepaald makkelijk. Veel bewegen, kleinere porties eten, ongezonde snacks en frisdrank achterwege laten. Het gaat, maar wel is het zo nu en dan lastig. Zeker als je voor de ijskast of (zoals bij mij thuis) voor de snoep lade staat en de kids wat lekkers krijgen, dan ligt het allemaal binnen handbereik, gewoon voor het grijpen. Niemand kan me tegenhouden om even een half chocolade paashaasje te pakken of wat koekjes uit de doos te pakken. De enige die invloed heeft, dat ben ikzelf..

En tot nu toe heb ik de verleiding kunnen weerstaan, maar dat was zeker niet gemakkelijk. Maar mede door de goede resultaten qua gewicht, de verbetering van de diabetes waardes en door de vele positieve reacties van mensen om mij heen of op sociale media, heb ik de kracht om het te laten. Om nee te zeggen tegen de verleiding en mezelf te pushen om door te gaan.

Overweldigend alle positieve reacties die ik de afgelopen dagen heb mogen ontvangen, ruim 1100+ positieve reacties πŸ˜€. Daarom wil ik zeggen: dankjewel πŸ‘πŸ», dankjewel allemaal die mij steunen en aan iedereen die zich kan identificeren met o.a. overgewicht, diabetes of andere problemen, die hieruit kracht of inspiratie halen en hiermee hun voordeel kunnen doen. Dankjewel en samen gaan we er komen. Dankzij jullie blijf ik positief en gaat het werken aan versie 2.0 van mezelf een stuk makkelijker.

Reageer hieronder als je iets wil vertellen over jezelf en of je wat kunt met mijn website en vooral wat je een waardevolle toevoeging lijkt of wat je nog weten wil. Laat ons allemaal lotgenoten worden, we gaan samen deze strijd aan, samen staan we sterk πŸ˜€πŸ‘πŸ»

Wandelen en meer

Sinds begin maart aan het wandelen en het begint zijn vruchten af te werpen en zichtbaar te worden. Mijn kleren zitten beter en afgelopen week had ik zelfs een overhemd aan dat al jaren (lees pakweg 6 jaar) in de kast hing. Nu zaten de knoopjes wel weer mooi dicht πŸ˜…πŸ˜€

Ook op mijn eten letten is een belangrijk onderdeel van werken aan versie 2.0 , maar hiermee alleen ga ik niet terug komen naar de kracht en het uithoudingsvermogen dat ik voor de longembolie had. O.a. voor mijn werk is het van belang dat daarin een flinke verbetering nog gaat komen.

Ik ben nu enkele keren bij de fysiotherapeut geweest en binnenkort wordt mijn fittest afgerond en zal er een plan opgesteld worden om mijn conditie verder te verbeteren. En dan komt het nieuws dat de sportscholen wellicht spoedig weer open gaan natuurlijk op het goede moment.

In de tussentijd alvast ook thuis aan de slag op de crosstrainer (15min – 5,5km afgelegd), de hometrainer (15min – 6,3km afgelegd) en zo nog wat oefeningen. Totaal een workout van ongeveer 50min en daarna wel de tong op de schoenen πŸ˜…. De laatste keer fitness was wel al ruim 10 jaar geleden voor mij. Maar als ik dat wat frequenter ga doen, dan zal dat hopelijk op den duur ook zijn vruchten afwerpen.

Hoe en wat het plan verder gaat zijn is nog even afwachten, maar hierover zal ik spoedig meer delen πŸ‘πŸ»

1000km challenge

Ik doe, als extra motivatie om door te gaan met wandelen, mee met de 1000km challenge in 2021. Elk vakje op de schoen hierboven is 1km. Sinds ik vanaf 8 maart wandel, heb ik tot vandaag 258km gelopen. Het doel is om voor 31 december de hele schoen te kleuren en dus min. 1000km gewandeld te hebben.

Die 1000km lijkt nu nog ver weg en als je het zelf zegt: 1000km.. dan klinkt het iets voor atleten. Maar ik denk dat ik al aardig op de goede weg ben en dat dit niet onmogelijk zou moeten zijn. Dit initiatief komt van de Facebook pagina: Wandel1000km. Dus als je nog een leuke uitdaging zoekt..

Lekker eten

Sinds ik werk aan versie 2.0 van mijzelf is eten ook een belangrijk punt. Wat eten, wat niet eten, porties enz.. maar laat 1 ding duidelijk zijn: ik lever niet in op lekker eten.

Ik kan natuurlijk kiezen voor allerlei light producten, speciale dieetvoeding of shakes of alleen nog maar groenvoer eten. Opzich niks mis mee en om een boost te krijgen in de start vd strijd tegen de kilo’s is dit ook zeker te doen. Ik heb wel bv vanaf de start bewust gekozen om geen frisdrank en geen snoepgoed/zoetigheid meer te nemen. Ook geen suiker/zoetjes of wat dan ook. Behalve om de glucose omlaag te krijgen is dit ook om af te vallen een belangrijke stap. Ik drink voornamelijk water en in de ochtend een kop thee.

Maar als het aankomt op echt eten, dan hou ik van lekker eten en ik ga niet inleveren op smaak. Dan maar wat minder van een bepaald product, maar niet de mindere versie ervan. Als je iets gaat eten dat je qua smaak tegenvalt, dan ga je het niet lang volhouden.

Een goed voorbeeld hiervan vind ikzelf bv kaas. Heerlijk, echt waar, ik kan er echt van genieten. Of het nu de gewone kaas is voor op mijn boterham, een stukje Spaanse manchego, een heerlijk stuk oude kaas of een lekker Frans kaasje. Een tip van een diΓ«tist is bv om 30+ kaas te nemen ipv de normale 48+ kaas. Maar naar mijn idee smaakt dit naar een ‘plastic’ variant zonder goede smaak en hier ga ik zeker niet in mee. Dus het is wat mij betreft meer de portie, dan het product. Qua hoeveelheid kijk ik dan wat binnen het aantal kcal per dag past.

Dit geld voor mij ook voor andere producten. Het is natuurlijk een persoonlijke voorkeur, maar ik ervaar wel door de porties beperkter te houden, dat ik nog meer waardering krijg voor het product. En als ik iets al dagen lang niet meer heb gehad, dan smaakt het des te beter, dan ga je pas echt ervan genieten.

Voor mij is het een combinatie van goede porties, bewegen en veel water drinken. Mij helpt het ook dat ik een app gebruikte in het begin die elke 2 uur zei dat ik water moest drinken. Vaak door de dag heen als je bezig bent, dan wordt het makkelijk vergeten. Dit was een goed steuntje in de rug. Eveneens telde ik hiermee kcal en in het begin probeerde ik rond de 1200 te blijven. En dat heeft me goed gedaan πŸ˜€.

5 april – 2 mei

Bij deze mijn 2e maandelijkse blog, sinds ik gestart ben met actief werken aan de verbeterde versie van mijzelf. Wandelen vind ik nog altijd prachtig om te doen, zeker nu de bloesem tijd is aangebroken. En dat de resultaten nu zichtbaar worden geeft een echte boost om dit vast te houden.

29 april – 2 mei ➑️ 20,34km
19 april – 25 april ➑️ 56,04 km
12 april – 18 april ➑️ 34,30 km
5 april – 11 april ➑️ 27,31 km

Totaal deze periode heb ik 137,99 km gewandeld, weer een beetje meer. Ik heb vaker het zelfde ‘vaste’ rondje van 10,5 km gewandeld, maar heb ook nieuw terrein ontdekt. Ook net buiten de gemeente Beek is het prachtig vertoeven. Kijk maar naar de foto’s bovenaan deze post.

Ik ben ook in deze periode van 120 kg afgevallen tot 115,4 kg πŸ‘πŸ». Wederom een goed resultaat. In verhouding wat minder dan vorige maand, maar ik heb dan ook minder calorieΓ«n geteld. Wel normale porties gegeten en nog steeds geen frisdrank of snoepgoed/zoetigheid. Een echt dieΓ«t volg ik eigenlijk niet, maar ik zal spoedig wat meer uitweiden over mijn eet gedrag. Ik zit nu op 29% van mijn doel bereikt. Uiteindelijk wil ik richting 85 kg, maar de volgende mijlpaal zou rond de 100 kg moeten zitten.

Als kers op de taart bleek de afgelopen periode dat mijn glucose (suiker) waardes al behoorlijk omlaag zijn en dat geeft ook meer energie, letterlijk en figuurlijk. Kijk bij de post hieronder voor meer informatie daarover πŸ˜€

Nu op naar de volgende periode, het wordt steeds warmer, eens kijken hoe het wandelen me dan afgaat, maar ik ben positief ingesteld πŸ‘πŸ».

Wij gebruiken uw cookies uitsluitend voor www.erikwandelt.nl en downloadbare content die via deze website wordt aangeboden. Uw privacy zal niet geschonden worden πŸ‘πŸ» View more
Cookies settings
Accept
Decline
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

www.erikwandelt.nl is mijn persoonlijke blog/website over gezondheid, eten en wandelen in het heuvelland.

Reacties

Als bezoekers reacties achterlaten of gegevens invullen op de website, dan verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Deze informatie wordt niet met 3e partijen gedeeld.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien. Upload je een afbeelding naar www.erikwandelt.nl dan behouden we ons het recht om deze te gebruiken binnen de website of in downloadbare content zoals o.a. wandelroutes e.d.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een half jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met jouw login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je \\\\\\\"Herinner mij\\\\\\\" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van jouw account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten (embedded) inhoud bevatten (bijvoorbeeld video\\\\\\\'s, afbeeldingen, berichten, etc.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we jouw gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail. Deze gegevens gebruiken wij uitsluitend voor www.erikwandelt.nl en worden niet met 3e partijen gedeeld.

Hoe lang we jouw gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.
Save settings
Cookies settings